Gastroturistika



Každý člověk má zcela odlišné představy o tom, co je to ideální dovolená. Například jinak dovolenou plánují mladí lidé, kteří dokážou celkem snadno vnímat určitou míru nepohodlí. Jinak to mají nastavené mladé rodiny, které zajímá interaktivní a atraktivní prostředí s ohledem na potřeby dětí. A jinak si dovolenou představují třeba starší lidé, které trápí celá řada zdravotních neduhů a pro které je ideální dovolená v lázních.
V současné době se můžeme setkávat s velmi zajímavými druhy a formami cestovního ruchu. Kromě například sportovních, pobytových nebo poznávacích pobytů se můžeme setkat například i s takzvanou gastroturistikou.
příprava těsta ve dvou
Jedná se o stále se rozrůstající trend cestovního ruchu. Spojuje lásku k cestování a lásku k jídlu. Nejoblíbenějšími destinacemi pro gastroturisty jsou samozřejmě lokality vyhlášené prvotřídní kuchyní. To znamená, že nejčastějšími destinacemi jsou Francie, Itálie nebo Řecko.
Mnohé cestovní kanceláře začínají nabízet pobyty, které se zaměřují na lásku ke gastronomii. Samozřejmě to není jen o jídle, ale také o pití. Milovníci vína, piva nebo tvrdého alkoholu si vybírají lokalitu také podle svých preferencí v oblasti volby nápojů.
Gastroturistika se pomalu, plaše, přesto však jistě rozvíjí také v České republice. Je to dobře, protože poptávka po prvotřídní gastronomii v atraktivních lokalitách, jen zvyšuje úroveň veškerých služeb spojených s pěstováním, chovem a přípravou prvotřídního jídla. Místní suroviny, rozvoj alternativního zemědělství, bio produkty. Prvotřídní suroviny se zároveň nestávají předražené, ale pro zvýšenou poptávku se stávají cenově dostupné.
burger na prkénku
A co Vy? Také si na dovolené rádi pochutnáte na skvostném jídle, nebo dokážete vzít zavděk štanglí turistického salámu a čínskou polévkou? Doufejme, že to druhé pomalu, ale jistě odplouvá do minulosti jako součást nekulturní minulosti.